Üritused

Roheline suund ürituste korraldamisel

Viimastel aastatel on üha rohkem hakatud mõtlema keskkonnasõbralike ürituste korraldamisele ning tehtud katsetusi nii korduvkasutatavate nõude kasutamisel, prügi sorteerimisel kui ka lähtutud ürituste dekoratsioonide ja meenete valikul taaskasutuse printsiibist. Head näited on siinkohal Tartus toimunud Autovabaduse puiestee, Tartu Rulluisumaraton, Tartu Aparaaditehase Festival, Patarei Merekindlus või näiteks Peninuki Distillery, mis kasutab juba aastaid jookide serveerimisel oma korduvkasutatavaid topse.

 

Toome siinkohal välja lõigu Rohegeenius portaalis ilmunud artiklist, mis annab aimu, millises mahus reostust igal aastal me oma tegevusega loome.


„Eestis toimub igal aastal umbes 600 avalikku üritust, kus tekitatakse ainuüksi ühekordsete topside kasutamisega 68 tonni prügi. Lisades sinna juurde ka nõud ja söögiriistad, on prügi kogused veelgi suuremad. Selle enam kui 70 tonni prügi ringlusse võtmiseks puuduvad Eestis võimalused, mistõttu lõpetavad ühekordsed nõud oma umbes 15-minutilise elukaare põletusahjus või prügimäel.  Soovime jätta koos keskkonnast hoolivate ürituse korraldajatega sellise raiskava tarbimise minevikku,“ ütles Eesti Pandipakendi juht Kaupo Karba.

Selleks, et vähegi vähendada inimtegevuse kahjulikku mõju keskkonnale, on mitmed omavalitsused loonud juhendid, kuidas korraldada üritusi nii, et negatiivne mõju keskkonnale võimalikult väike oleks. 

Miks sellest rääkida?

Aga sellepärast, et uutest suundadest ei ole mõjutatud ainult toitlustust pakkuvad ettevõtted, vaid ka tarbijad. Uute suundadega kaasa minek ja teistmoodi tegutsemine nõuab pingutust nii ürituse korraldajatelt, toitlustajatelt kui ka sündmusel osalevatelt inimestelt. Vanamoodi enam ei saa. Kohanema peavad kõik.

 

Kuivõrd meie osaleme peamiselt Tartu linnas toimuvatel üritustel, peame lähtuma Tartu2024 Keskkonnasõbralike sündmuste korraldamise juhendist. Mida see praktikas tähendab?

 

  1. Pandinõud. Jah, kõik suursündmused, mis tulevikus Tartu linnas toimuvad, hakkavad toitlustamisel kasutama pandinõusid. Seega peab külastaja arvestama, et toitu või jooki ostes, serveeritakse kaup korduvkasutatavasse nõusse, mille eest on vaja maksta juurde ka panditasu. Panditasu saab tagasi, kui nõu viia selleks ettenähtud kogumispunkti.
  2. Prügi sorteerimine. Juba praegu leiame me kaubanduskeskustest ja tänavalt prügikaste, millel on kirjas bio, pakend või segaolme. Ka üritustel saavad olema eraldi sorteerimist soosivad prügikastid, et tulevikus oleks võimalik jäätmeid suuremas koguses ümber töödelda ja taaskasutada. Kui meie toitlustajana sordime prügi kolme kotti, siis oodatakse seda ka külastajalt.
  3. Vähem paberkandjal materjale. Info edastamiseks suunatakse kasutama digitaalseid kanaleid, on need erinevad veebilehed või sotsiaalmeedia. QR koodi alusel info saamine on juba normaalsus. Samuti on ka üritusega seotud meened korduvkasutust võimaldavad või näiteks söödavad, et ökoloogiline jalajälg võimalikult väiksena hoida.

Need olid vaid mõned näited, millega külastajad peavad arvestama. Ürituse korraldajatele on nõudeid veelgi rohkem.

Ole valmis, pandinõud juba Tartu Kevadlaadal!

Jah, 14. mail toimuval Tartu Kevadlaadal pakuvad toitlustajad sööki ja jooki pandinõudest. Selleks ürituseks on sõlmitud koostööleping Ringoga, kes varustab kauplejaid pandinõudega. Pandinõu eest lisandub iga toote ostuga 1 €, mille saab hiljem kogumispunkti viies tagasi. Allolevalt toodud ka Ringo poolt esitatud juhis.

 

“Kuidas teenus toimib?

Ringo tagastussüsteem toimib järgmiselt: Klient ostab toitlustajalt toote, mis pannakse korduspakendisse. Korduspakendi eest tuleb kliendil tasuda ka pant (vastavalt pakendile). Kui klient on pakendi tühjendanud, tuleb tal skaneerida oma nutiseadme KAAMERAGA (äppi ei ole) pakendil olevat QR-koodi, mis viib ta Ringo tagastusveebi.
Esmakordseks kasutaja loomiseks piisab vaid telefoninumbrist ning skaneeritud pakendi pant salvestub tema Ringo kontole. Peale skaneerimist viskab klient pakendi tagastuskasti. Lisades makseviisidesse oma pangakonto, kantakse pandisumma peale pakendi skaneerimist alati pangakontole tagasi.

Klientidele, kellel pole nutiseadet, tagastame me kohapeal pandi sularahas. “

Seega nutiseade võta üritusele kaasa (tõenäoliselt on see nagunii olemas) ning saad taas proovida midagi uut. Jah, kuigi see võib tunduda esialgu ebameeldiv, peab sellega leppima. On teada, et ka Autovabaduse puiesteel, Tartu Hansapäevadel, Toidu- ja veinifestivalil ning Maarjalaadal, on kasutusel pandinõud. Seega süsteemiga tuleb harjuda.

Paari aasta pärast on meil kujunenud juba uued, keskkonnasõbralikumad harjumused ning ebamugavus ja pahameel, mis võisid olla paljudel tekkinud, juba lahtunud.

PS: Kui sa ei taha ürituse korraldaja poolt pakutud korduvkasutatavast pakendist toodet tarbida, võta kaasa oma nõu (nt kohvitermos, toidukarp). Siis ei lisandu ka panditasu ja saad keskkonnasõbralikult tarbida oma nõust! 🙂

Kohtumiseni järgmisel üritusel!

veronica

Share
Published by
veronica

Recent Posts

Tooted, mis said inspiratsiooni vahvlitest

#1 Nike treeningjalatsid 1970. aastal vaatas Bill Bowerman (üks ettevõtte Blue Ribbon Sports asutajatest, mis…

2 aastat ago

Vahvel ja gluteen

Mida tähendab gluteen ja miks ta osadele inimestele ei sobi? Gluteen on terviljavalk, mida leidub…

2 aastat ago

Rahvusvaheline suhkruvatipäev

Kas teadsid, et 7. detsembril tähistatakse ülemaailmset suhkruvatipäeva? Kas sina oled magusasõber? Tõenäoliselt oled kui…

2 aastat ago

Mullivahvel ja kalorid

Kas Sina tead kui palju kaloreid on ühes mullivahvlis? Tõeline magusasõber ütleks selle kohta „vahet…

3 aastat ago

3 põhjust, miks eelistada suhkruvatimasina renti

Peole suhkruvatti soovides tekib paratamatult mõte, kas peaks ise masina rentima või tellima inimese kohapeale,…

3 aastat ago

Mullikas ja vahvlid – kuidas need küll seotud on?

Mullikas on noorveis - lehm kuni esimese poegimiseni või pull kuni paarituseni. Tore loom, kes…

3 aastat ago